Vol.5
ROASTER'S VOICE
Ethiopia Buku Abel
Region: Hambela Wamena,West Guji
Altitude: 2000m-2350m
Producer: Buku Sayisa PLC
Variety: Dega
Process: Natural
最初にサンプルカップを取った時に明らかにひとつだけ違いを感じ、
ナチュラルだがクリーンな印象があった為
このカップを選びました!
私は普段あまりナチュラルのコーヒーは飲みませんが、
このコーヒーは毎日飲めるナチュラルとしてもオススメ!
Clearly a different characteristic from others when I tried
some sample. Unlike a typical Natural process coffee, it
will be your comfortable everyday coffee. I am usually a
Washed person but I quite like it.
Ecuador San Agustin
Region: Pichincha
Altitude:900-2500m
Producer: Alfonso Villagomez
Variety: Typica Mejorado
Process: Fully Washed
ティピカメホラードとは?
カラベラが依頼した遺伝子検査によると、
ゲイシャとブルボンの交配種として考えられています。
そのためフローラル、ストーンフルーツを感じる
日本の上質な出汁を連想させるカップとなってます。
繊細なコーヒー楽しんで下さい!
What is Typica Mejorado? According to the genetic
analysis that Caravela requested, this variety is
estimated of a cross of Geisha and Bourbon. Therefore, it
makes the cup of floral, stone fruit like, even reminds you
of umami dashi.
◆サンアグスチン農園 ティピカ・メホラードML
ティピカ・メホラード(Typica Mejorado=改良型ティピカ)は、
カラベラ社が葉の遺伝子解析を
依頼したところティピカではなく、
ゲイシャとブルボンの交配から生まれたと推察されています。
(コスタリカでは、この種の導入当初はゲイシャとして用いられていたそうです。)
アルフォンソさんの祖父がこの地に酪農地を開き、
その後、コロンビアから持ち帰ったコーヒーや
その他植物の苗木をこの地に植えたところ、
コーヒーの驚くべき味わいに感動し、
コーヒー生産の夢を追い求めることになります。
7年前に、
高品質コーヒー生産に本格的に取り組むため、
コーヒーノキを増やし改良を続け、
その結果、2017年の
『ベスト・オブ・キト』
では見事に4位入賞を果たします。
現在は、孫のアルフォンソさんが農園主となり、
更にプロセスを向上させ、
今では世界中にファンを持つまでになりました。
かつて、ユンボス族が示したように、
この地で更なる美味しさを求め高品質コーヒー作りに挑んでいます。
味わいはピーチ、キャラメル、バランスと甘さと長く続く余韻が印象的です。
Brew Guide
Dose 12.5g
Water 200g
Temp 89
Time 2:30~3:00
[0:00 -] Pour 50g of water with 5g/sec speed, evenly
draw a spiral pattern.
[0:30-] Add 50g at the same speed
(In total 100g).
[1:00 -] Add 50g at the same speed
(In total 150g).
[1:30-Add last 50g at the same speed in a centralised
position. Wait until the last drops.